Spørgsmål:
En demensdiagnose – hvordan stilles den?
Svar:
For at få stillet en demensdiagnose skal man til demensfaglig udredning på hos en af regionens demens specialister, som så stiller en evt demensdiagnose på baggrund af de samlede resultater.
Det kan tage lang tid, at få stillet demensdiagnose, fordi den syge skal igennem en periode med aftaler hos hos flere forskellige specialister.
De forskellige specialister skal hver især undersøge hjernen og kroppen på forskellige vis.
Disse undersøgelser og tests kan fx bestå i, at hovedet skal skannes, at der bliver taget nogle blodprøver, og at man skal gennemgå forskellige mundtlige tests.
Alt sammen noget der skal være på plads før specialisten kan stille diagnosen.
Snigende sygdom
En demenssygdom kommer oftest snigende.
Den kan vise sig som, at man ikke kan huske, hvor man har lagt tingene – ord man glemmer i en sætning – navne man ikke lige kan komme på – eller ansigter man ikke mindes.
Langsomt men sikkert kommer mistaken snigende.
Mistanken
Mistanken kan give dårlig samvittighed. Både over at være den der har fået symptomerne og den der har opdaget dem.
Det vigtigste er, at man taler sammen om mistanken. Det giver et meget bedre og mere ligeværdigt forløb. Og samtidig større mulighed for at hjælpe hinanden i processen.
Første step er at starte med at gå til egen læge med sin mistanke og helst sammen med en pårørende. Så hjælper lægen jer igennem med snak og evt. henvisning til udredning.